Великобритания възнамерява да предложи имиграционна сделка на ЕС

13:53, 29 апр 18 / Политика 25 816 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Великобритания ще обсъди с ЕС предложение за бъдеща имиграция, която ще приеме споразумения "много сходни" със съществуващите правила за свободно движение, въведени след Брекзит, научи и сподели Independent.

Преговарящите в Обединеното кралство биха искали предложението да бъде прието, за да съвпадне със срещата на върха на Европейския съвет през юни, в опит да се преодолее застоят в преговорите по Брекзит.

Планът ще осигури високо ниво на достъп на гражданите на ЕС до Великобритания в бъдеще, но ще остави на британското правителство власт да го ограничи при определени обстоятелства.

Европейците са малко по-сдържани, посочвайки, че групата ще се съсредоточи върху анализа на рисковете и ще остави решенията на полицитите, допълват източниците, пожелали да останат анонимни.

Но докато новото предложение за имиграция би било в съответствие с по-отворената ирландска граница, за която Великобритания е поела ангажимент, заложените митнически споразумения все още предстоят да бъдат обсъдена със срещата на върха на Европейския съвет по-късно през годината.

Тази седмица се очаква ЕС да представи първия си дългосрочен бюджетен план без участието на британската икономика. Стойността на бюджета се очаква да е около един трилион евро.

Комисарят по бюджета на ЕС Гюнтер Йотингер, който ще представи плана, заяви, че са необходими сериозни мерки, за да се запълни дупката от 12-14 млрд. евро, оставена след Брекзит. Бюджет 2021-2027 се очаква да е една експлозивна смес - от намаляване на фермерските фондове, което ще разгневи френските фермери, до пари за развитие и искане за по-голяма вноска.

Именно затова е важно високото ниво на достъп до Великобритания от гражданите на Европейския съюз.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама