Саудитска Арабия ще строи Дисниленд за милиарди

18:36, 29 апр 18 / Свят 25 1030 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Саудитският принц Салман започна изграждането на "развлекателен град" край Рияд, част от серия от многомилиардни проекти, целящи да помогнат на зависимото от петрола кралство да диверсифицира икономиката си, съобщи „Гардиън“

Проектът е част от мащабна реформа и инвестиционна програма, известна като "Визия 2030", на която принц Мохамед бин Салман е посланик. Той също присъства на церемонията по откриването на обекта.

Властите са изтъкнали, че проекта за 334 кв. км, намиращ се в Киддия, югозападно от столицата, ще бъде кралският еквивалент на Дисниленд.

Първата му фаза, която включва тематични паркове от висок клас, съоръжения за моторни спортове и зона за сафари, се очаква да бъде завършена през 2022 г., твърдят официални лица. Те се надяват, че паркът ще привлече чужди инвестиции и ще привлече 17 милиона посетители до 2030-та година.

КСА този месец бе домакин на първото си публично филмово прожектиране за повече от 35 години, след като миналата година вдигна десетилетна забрана върху кината. Саудитците харчат милиарди долари годишно, за да гледат филми и да посещават увеселителни паркове в съседни туристически центрове като Дубай и Бахрейн.

Кралството също така се стреми да привлича инвеститори с три високотехнологични "гига проекта", финансирани отчасти от нейните суверени фондове.

Освен Киддия, царството е разкрило планове за НЕОМ - таксувани като регионална Силиконова долина, която ще бъде построена от нулата и ще възстанови крайбрежието на Червено море като дестинация.

Скептиците поставят под въпрос жизнеспособността на проектите, които струват стотици милиарди долари, в ерата на евтиния петрол.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама