Учени откриха тасманийски здрави дяволи - надежди за спасяването на вида

21:30, 29 апр 18 / Свят 25 1003 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Учени са открили малка популация от тасманийски дяволи, живеещи в изолиран и недокоснат рак район на остров Тасмания, съобщи Independent. Болестта погуби повече от 80% от популацията им през последните две десетилетие, припомнят световните агенции.

Откритите на югозападната брегова линия на Тасмания, най-малко 14 екземпляра без признак на заболяването е основен пробив в усилията за запазване на еблематичния вид. Изолирането им е помогнало да оцелеят, тъй като те се хранят по крайбрежието и е по-малко вероятно да се сблъскат с инфектирани индивиди или преминаващи автомобили. Животните са на възраст между 18 месеца и 5 години.

Смята се, че заболяването се разпространява от ракови клетки, предавани от ухапвания на заразен индивид, и туморите често разрушават костите на челюстта и покриват очите, които правят ловът труден. Смъртта обикновено отнема шест месеца.

Тасманийският дявол, който е най-едрият месояден торбест бозайник, тежи между 6 и 8 килограма, има черна козина с бяла,,якичка" около врата, масивна глава с много силни челюсти с остри зъби, тъмни очи и заострени розовеещи уши, които стават червеникави, когато е ядосан заради увеличения кръвен поток.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама