Протестиращи в Малта поискаха истина и справедливост половин година след убийството на Дафне Каруана Галиция

21:48, 29 апр 18 / Свят 25 998 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Хиляди хора излязоха на протест по улиците на малтийската столица Валета, като поискаха истина и справедливост половин година след убийството на журналистката и блогърка Дафне Каруана Галиция, предаде АФП.

Тя бе убита на 16 октомври 2017-та година от бомба, заложена в колата й.

Протестът е организиран от групите Awturi (Автори) и OccupyJustice (Окупирай правосъдието) след разкритията на "Проекта Дафне". През последните шест месеца 45 журналисти от 18 медии от цял свят работиха с огромния масив от документация, оставена от 53-годишната Каруана Галиция.

Според организаторите на протеста тези проучвания са извадили наяве връзки между малтийския министър на туризма Конрад Мици и шефа на премиерския кабинет Кийт Схембри с компания в Дубай на име "17 Black", както и връзки на тази компания с други фирми с централи в Панама. "Престъпници, лъжци, мястото ви е в затвора", скандираха протестиращите и настояха да бъде разкрита истината за убийството на Дафне Каруана.

Следствието за убийството продължава. Трима мъже, обвинени на 5 септември, заявиха, че нямат нищо общо нито с изработката на бомбата, убила журналистката, нито с участие в престъпна организация.

В малкия свят на малтийската политика и икономика от Каруана Галиция се страхуваха всички, мнозина я мразеха, а някои й се възхищаваха, че посвети голяма част от живота си на осветяване на корупцията на острова.

Нейният блог е имал 300 хиляди читатели, а населението на Малта е 450 хиляди души, отбелязва АФП.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама