Facebook спира приложения заради разследването за злоупотреби с лични данни

10:10, 15 май 18 / Свят 25 777 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Facebook спря около 200 приложения след обвиненията за злоупотреби с лична информация от консултантската компания "Кембридж Аналитика", съобщи ДПА, цитирана от БТА.

След като източник от "Кембридж Аналитика" заяви, че
компанията неправомерно е използвала данните на милиони потребители на социалната мрежа за кампанията за Брекзит и предизборната кампания на президента на САЩ Доналд Тръмп, през март директорът на Facebook Марк Зукърбърг обяви, че ще има разследване, както и проверка на външните приложения. "Процесът на разследване е в пълен ход", заяви Facebook.

В обхвата на разследването са попаднали хиляди приложения, "а около 200 са временно спрени - в очакване на по-задълбочено разследване дали чрез тях не е злоупотребявано с данни", допълни компанията.

"
Където открием доказателства, че едни или други приложения наистина са злоупотребявали с лична информация, ще ги забраним и ще уведомяваме хората. На хората ще бъде показвано дали те или техни приятели са инсталирали приложение, чрез което да е злоупотребявано с информация преди 2015 г. - точно както направихме в случая с "Кембридж Аналитика", уточниха от компанията.

Предполага се, че научен изследовател от сферата на психологията неправомерно е предавал информацията на "Кембридж Аналитика".

Приложението събирало данни не само от стотици хиляди потребители на Facebook, които отговаряли на анкетни въпроси, но и информация за техните приятели, с което броят на засегнатите хора достига общо към 87 милиона души.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама