Животновъди от Русенско не намират работници

19:00, 30 май 18 25 1131 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Животновъди от Русенско срещат проблеми с реализацията на продукцията си и с намирането на работна ръка за кравефермите си. Те недоволстват и от ниската изкупна цена на млякото.

В село Екзарх Йосиф имаше доста крупни животновъдни стопанства, но напоследък са останали само две, казва Илия Данев - кмет на селото пред БНТ. Той добавя, че основната причина е липсата на работна ръка. Самият Данев също се занимава с животновъдство. „Преди години имахме около 250 животни на територията на Екзарх Йосиф, сeга може би са 60-70“, обяснява той.

През селото преминават прекупвачи от различни фирми, но предлаганата цена на литър краве мляко е нестабилна - в някои месеци пада, а в други - расте. „Другият проблем е изкупната цена, която е крайно недостатъчна. Цена, която е под себестойността на произведената продукция. В същото време изкупната цена е и нестабилна. Някъде около 50-60 стотинки на литър краве мляко“, съобщи Данев.

Липсата на работна ръка в с. Екзарх Йосиф е голяма и от нея страда и фермата на кооперацията, в която се отглежда стадо от 350 крави. Допреди 4 години за гледаните при тях крави и телета са се грижили 50 работници, а сега техният брой е намалял чувствително. В последните години в селото се връщат хора на пенсионна възраст, но младите работещи българи ги няма - допълва Денев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама