Парламентарни страсти по повод искането за мораториум на разходите за военна техника

12:27, 30 май 18 / Политика 25 470 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Темата за разходите за военна техника стана повод за спор в парламента. От трибуната лидерът на "Воля" Веселин Марешки днес отново защити идеята си за мораториум върху разходите за купуване на нов тип изтребители и бронирани машини. Според БСП и ДПС обаче, България трябва да отделя пари за отбрана, но да е ясно дефинирано за какво ще бъдат харчени те, предава БНТ.

"Най-бедната държава в ЕС, не може да си позволява на този етап, да отделя милиарди левове за армията, при положение, че фалират болници, няма пари за по-високи пенсии и заплати на българските учители, българските лекари, на българските културни дейци, защото фалират и театри, за медицинските сестри, за полицаите, защото знаете какви бяха проблемите и със затворите. Нужен е комплексен подход, а не купуване на парче за модернизиране на армията", заяви Веселин Марешки - председател на "Воля".

"Воля" желае да се спрат проектите "Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада" и "Придобиване на нов тип боен самолет" - на обща стойност 3,3 млрд. лв. Марешки призова да се спре "този харч", докато не се подобри благосъстоянието на българския народ и докато не се решат всички проблеми в държавата. 

Никой не може да ни обясни каква ще е ефективността от купуването на няколко самолета, коментира той. Основното обещание на Красимир Каракачанов и колегите му беше за високи пенсии и заявиха, че парите ще се вземат от намалените разходи за въоръжаване, заяви Марешки. Влизайки в парламента, много бързо забравиха това, допълни той. Оказа се, че за тях военните играчки са по-важни от съдбата на хората, коментира Марешки.

"Покрай джендер идеологията, явно политиците започнаха да си сменят, не само пола ами и убежденията, предизборните програми, нещата с които са влезли в тази зала. Следим така творческите превъплъщения на един преждеговорищ политически лидер, който през последните месеци прави ловки пируети в политическото пространство. Изведнъж се оказва, както е бил натовец, става антинатовец, както е бил за въоръжаване, става против модернизацията, както е бил за бизнеса, се оказва защитник на пенсионерите и ред други такива", заяви Искрен Веселинов - депутат от ПГ "Обединени патриоти".

"България трябва да може да си позволи такъв бюджет, защото единствената сигурност на държавата е в рамките на НАТО. Извън рамките на НАТО, ние нито икономически, нито военно можем да гарантираме сигурността на държавата и на българските граждани. това е ясно и за това нашата ориентация е към НАТО. Ангажиментите към НАТО са ни ясни до 2% от Брутнитния вътрешен продукт, трябва да се отделят за разходи", каза Йордан Цонев - депутат от ДПС.

"По принцип ние мисля, че отдавна сме поставили въпросът и като позицията на парламентарната ни група, когато става въпрос за национална сигурност, когато става въпрос за гарантирането спокойствието на българите, винаги ще сме в подкрепа на разумните решения, но трябва да се прави баланс на разходите. Не може да се казва, че приоритетите са само за въоръжаването, защото и най-модерната техника личен състав и без мотивирани офицери, без хора, които смятат това не само за дълг, но и за чест да служиш на държавата, няма как да бъде полезно. Това, ще бъде купчина желязо", заяви и Таско Ерменков - депутат от БСП.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама