Саудитска Арабия криминализира сексуалния тормоз

17:00, 30 май 18 / Свят 25 840 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Саудитска Арабия прие нов закон, криминализиращ сексуалния тормоз, съобщи Франс прес, позовавайки се на съобщение на саудитската информационна агенция, пише БТА.

Консултативният съвет към правителството е одобрило в понеделник проектозакон, предвиждащ наказания
до пет години затвор и глоба от 300 000 риала (80 000 долара) за извършителите. Проектозаконът е одобрен от правителството.

"Това е много важна добавка към законодателната история на кралството", заяви Латифа ал Шалан, член на Консултативния съвет. "Така се попълва
една голяма празнина в законодателството и се създава средство за възпиране", добави тя.

Законът, състоящ се от осем члена, има за цел "да се бори със сексуалния тормоз, да възпрепятства, да наказва извършителите и да защитава жертвите, за
да съхрани интимността, достойнството и личната свобода, които са гарантирани от ислямския закон", се подчертава в декларация на Консултативния съвет.

Историческата
отмяна на забраната жените да шофират е предвидена за 24-ти юни в рамките на силно отразената в медиите кампания за либерализация, инициирана от младия принц престолонаследник Мохамед бин Салман, който сам се определя като реформатор.

Принцът също така отмени забраната на киносалоните, разреши концерти, на които да присъстват и мъже, и жени, и ограничи правомощията на религиозната полиция, дълго време всявала страх в Саудитска Арабия.

Тези реформи обаче бяха засенчени от
вълната арести на правозащитници, сред които феминистки, започнала миналата седмица.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама