Фасовете и чашките от кафе – основен боклук на родния плаж

16:55, 30 май 18 25 907 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Сред боклука, обследван от осем български плажа, в рамките на година, най-много са фасовете от цигари, следвани от пластмасови чашки от кафе. По родните плажове изобилства от хартия, метали, стъкло и каучук, показва статистиката.

Ние не се различаваме от световните тенденции, преобладаващи и то в много голям процент са полимерните отпадъци и то пластмасовите. Някъде 85% са полимерните отпадъци, след това към 7% са картон, хартия, и другите са по 2% и 1%. В категорията полимерни отпадъци преобладаващи се оказаха фасовете, цигарите, чашките за кафе, опаковки от чипс”, каза доц. д-р инж. Анна Симеонова от Техническия университет.

Риболовните компании да се включат в почистването на морета и океани, настояват от ЕК, като част от проектодирективата внесена на 28-ми май, която има за цел да реши проблемът с увеличаването на вредните отпадъци в моретата.

В тази проектодиректива част от законовите мерки са забраната на продукти за еднократна употреба. Това ще доведе и до глоби за страните членки, които не преработват отпадъците.

Отнася се за това как да се събират отпадъците от риболовните съоръжения, да се изнасят на сушата и там да се събират и да се рециклират с такава система. Български представители и рибарски асоциации вече са се включили в тези проекти. Така че само остава България да стартира в тези добри практики, за които ние сме дошли да промотираме”, каза представителят на ЕК към Морски иновации, инвестиции и знания Марис Стулджис.

Той уточни, че ако проектите на родни рибарски компании бъдат одобрени, то те ще бъдат финансирани от ЕК. С инвестициите у нас ще бъдат закупени системи за вторична преработка на боклуците, които системно рибарските кораби вадят в мрежите си.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама