Печенето "изгаря" калориите на захарта

16:40, 06 юни 18 / Любопитно 25 449 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Канадски учени установиха, че калориите на захарта намаляват по време на печенето и затова написаното на етикетите на храните може да не отговаря на действителността, съобщи CBC, цитирана от БТА. 

Когато за сладкарското изделие е използвана обикновена захар, калориите в нея след печене намаляват с 12%. Когато захарта е инветирана (смес от фруктоза и глюкоза), те са по-малко с цели 36%.

Учените от университета на Британска Колумбия са направили два вида сладко тесто, опекли са го, лиофилизирали са го, стрили са го на прах и са го обработили с ензими, имитиращи човешко храносмилане. След това са сравнили съдържанието на захар преди и след печенето.

"Захарите са много реактивни при загряване. Продуктите на тези реакции може да не са усвояеми и затова калориите също да не са усвояеми",  обясни откритието проф. Дейвид Китс.

Световната здравна организация препоръчва добавената захар да не надхвърля 10% от дневните калории.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама