Канадски учени установиха, че калориите на захарта намаляват по време на печенето и затова написаното на етикетите на храните може да не отговаря на действителността, съобщи CBC, цитирана от БТА.
Когато за сладкарското изделие е използвана обикновена захар, калориите в нея след печене намаляват с 12%. Когато захарта е инветирана (смес от фруктоза и глюкоза), те са по-малко с цели 36%.
Учените от университета на Британска Колумбия са направили два вида сладко тесто, опекли са го, лиофилизирали са го, стрили са го на прах и са го обработили с ензими, имитиращи човешко храносмилане. След това са сравнили съдържанието на захар преди и след печенето.
"Захарите са много реактивни при загряване. Продуктите на тези реакции може да не са усвояеми и затова калориите също да не са усвояеми", обясни откритието проф. Дейвид Китс.
Световната здравна организация препоръчва добавената захар да не надхвърля 10% от дневните калории.
Добави коментар