Каква е загадката, която стои зад статуите на Великденския остров

13:00, 27 апр 19 / Любопитно 25 3113 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Великденският остров е островно владение на Чили в южната част на Тихия океан. Местното название на острова е Рапа Нуи.

Рапа Нуи е известен благодарение на моаи, или каменните статуи от пресована вулканична пепел, с големи глави, в които според поверията на местните жители е заключена свръхестествена сила на предците на първия крал на острова – Хоту Мату’а. Открити са почти 900 такива, с различни физиономии, размери и тегло най-големите достигат удивителните 11 метра височина и тежат близо 80 тона.

От години учените се чудят как местните аборигени от Великденския остров са успели да поставят на главите на статуите моаи, тежащите по 12 тона каменни шапки(пукао).

Според археолозите за тази цел представителите на племето рапануй са използвали сложна технология за издигане на тежки предмети. Те са изграждали наклонени насипи чак до най-високата точка на главата на статуите и са използвали система от въжета.

Рапануйците връзвали въже около цилиндричните шапки пукао. После, държейки двата края на въжето, от горната част на рампата дърпали един от краищата. Така те успявали да качат тежките цилиндрични каменни блокове с минимум усилия.

С триизмерни компютърни модели учените установиха, че дори само 15 души са били достатъчни, за да поставят на главите на статуите моаи даже най-тежките и големи пукао.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама