Всички обичат омари. Малко масло, синьо море, прохладна нощ и светещи фенери! Омарът е чудесна лятна, вкусна и здравословна храна, подходяща за всеки повод.
Вижте няколко любопитни факта за него, които вероятно не знаете.
Някога омарите са били храна за бедния човек, а цената им е била доста ниска, в сравнение с тази на пиле.
Омарите не са червени. Те стават червени, когато се сготвят, но в природата те могат да бъдат зелени или жълти, или дори яркосини.
Могат да плуват напред и назад. Когато са разтревожени, те се отдръпват настрани, като бързо се свиват и размахват опашките си.
Когато храната е оскъдна, омарите могат да се превърнат в канибали и да се хранят с по-малки омари.
Най-вкусната част от омара е опашката.
Омарите живеят в мрак и кал на дъното на океана. Смята се, че могат да живеят до 100 години.
Може да изпечете омар на силно нагорещени скали. Месото от омар е чудесен източник на протеини, осигурявайки 28 грама протеин на 100 грама месо.
Омарите са чудесен източник на здравословни омега-3 мастни киселини.
Омарите първоначално били събрани на ръка. Едва към средата на 19 век започват да се събират с капани.
Омарите имат лошо зрение, но имат силно развити сетива за мирис и вкус.
Омарите имат зъби в стомаха си.
Половин килограм омар трябва да се готви за около 15 минути.
Добави коментар