Портокаловият сок е по-полезен, ако бъде замразен и размразен, твърдят испански учени, пише вестник "Дейли мейл", цитиран от БТА.
Антиоксидантите на портокала се усвояват по-добре от размразения сок, отколкото от пресния или пастьоризирания. При размразяването полезните каротиноиди в сока се разграждат на по-малки съставки, които се усвояват по-лесно от червата.
Каротиноидите предпазват от рак. Те могат да се преобразуват във вит. А , който е с противовъзпалителни свойства и е полезен за имунната система. Това помага за предотвратяване на сърдечни заболявания.
Учените от университета на Севиля са изследвали как обработването на портокаловия сок - замразяване или пастьоризиране, се отразява на антиоксидантите. Те са се съсредоточили върху биодостъпността на антиоксидантите - доколко лесно те преминават от храната в кръвта.
След замразяването каротиноидите намаляват, но понеже се усвояват по-добре, крайният ефект е положителен.
Известно е, че портокалите съдържат много вит. С, който предпазва от настинки и грип. Те помагат и срещу много по-сериозни заболявания. Изследване от 2003 г. установи, че портокалите могат да намалят риска от рак на устата, ларинкса и стомаха с до 50 процента. Други учени откриха, че две чаши портокалов сок дневно намаляват опасността от инсулт.
Цитрусовите плодове намаляват също риска от дегенерация на мозъка и деменция с до 25 процента.
Испанските учени са изследвали усвояемостта на каротиноидите фитоен и фитофлуен в портокалите, които са характерни също за доматите. Предишно изследване установи, че след готвене доматите стават по-полезни заради увеличаване на антиоксиданта ликопен, който така се усвоява в по-голямо количество.
Добави коментар