В Държавен вестник е публикувана наредбата, която забранява на производителите на млечни продукти да преработват растителни мазнини. Целта е да се засили контрола и да не се подвеждат потребителите.
С новата наредба се въвежда изискването истинско сирене и кашкавал от сурово мляко и имитиращи продукти, в които са вложени растителни мазнини да не могат да се произвеждат в едно и също предприятие. Досега правилата позволяваха в една мандра да се правят и истински и имитиращи продукти с палмово масло. Сега вече, който иска да произвежда по евтини млечни продукти, в които да влага и растителни масла, ще трябва да регистрира ново предприятие.
Идеята е да се спре спекулацията с качеството като се обявява, че е млечен продукт, а вътре има палмови мазнини. В едномесечен срок производителите на мляко и млечни продукти трябва да приведат дейността си в съответствие с изискванията на наредбата.
Добави коментар