БСП иска спиране на концесията за Летище София

11:35, 28 юни 18 / Политика 25 917 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

БСП иска спиране на концесията за Летище София. Това съобщи народният представител Георги Свиленски. От опозицията коментираха решението на Министерския съвет, с което за втори път се дава старт за концесионирането на летището.

Позицията на парламентарната група на „БСП за България“ е последователна през всичките години, когато това правителство и предишното, се опитват да отдадат най-печелившото държавно дружество на концесия. Вчера, на тъмно заседание, на закрито заседание, като извънредна точка, Министерски съвет е одобрил предложението на министъра на транспорта за стартиране на процедурата за концесия. Никой от българския парламент, нито един български гражданин не знаят какви са параметрите и условията“, коментира Свиленски, цитиран от БНТ.

Народният представител подчерта, че летището е обект от националната сигурност и като такъв не следва да бъде отдавано на концесия по начин, който от БСП определят като „тъмен и непрозрачен“. Свиленски допълни, че БСП ще положи всички усилия концесията да не стартира и поиска тя да бъде обсъдена в българския парламент.

Няма как това да бъде извършено без българския парламент да е наясно при какви цени, при какви условия, за колко години и срещу какви такси това нещо ще бъде извършено“, аргументира се Свиленски.

От левицата внасят две искания – за незабавно предоставяне на всички условия на концесията и проект на решение за спиране на решението на Министерски съвет.

От левицата напомниха още, че концесията на летището беше обвързана и с БДЖ, както и че вчера е изтекъл срокът, в който дружеството е трябвало да се разплати с облигационерите, което може да доведе до отнемане на сгради и запориране на подвижни състави.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама