БСП с обвинение срещу управляващите за концесионирането на Летище София

14:15, 05 юли 18 / Политика 25 982 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

БСП алармираха, че транспортното министерство продължава да не съобщава подробности около процедурата по отдаване на концесия на Летище София.
 
"Ние разполагаме с информация, че се подготвя спечелването на тази концесия от една съседна на България държава. Имаме информация, че летището ще бъде отдадено на съседна южна държава. Бих искала да напомня, че след няколко месеца в Турция, в европейската част на Истанбул, започва работа най-голямото летище в света, което е на стойност над 10 000 млрд. долара. Турция няма основание да има конкурентно летище. Също така получихме информация, че се готви драстично съкращение на служителите на Летище София, и нещо повече - те са били заплашвани да мълчат, иначе ще бъдат уволнени още сега. Също така имаме информация, че се подготвя увеличение на цените за услуга на летището", посочи депутатът от левицата Елена Йончева, предаде "Дарик".

Какви действия ще предприемат от левицата: "Ще обжалваме във Върховния административен съд отказа на правителството да предостави на българския парламент информация за условията на концесионирането на Летище София. Също така днес внесохме проект на решение в парламента, с което възлагаме на Министерството на транспорта да прекрати откритата вече процедура на даване на концесия на Летище София. Подготвяме също така законодателни промени, с които да се забраняват обектите, които са от национално значение, от значение за българската национална сигурност и са в списъка, който е забранен за приватизация, да бъде отдаван на концесия. Става въпрос за българската национална сигурност".

В същото време от Министерството на транспорта съобщиха, че възлагането на концесия на летище София е обявено в „Официален вестник“ на Европейския съюз. Номерът на публикацията е 2018/S 127-290417.

След публикуването на обявлението, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията има правото и задължението да осигури пълен и безпрепятствен достъп до документацията за концесията, така, както е посочена по-долу. Целта е да се осигури равен и едновременен достъп до условията за концесията на всички потенциални инвеститори.

Информацията, свързана с концесията на летище София (решението на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията за откриване на процедурата; решението на Министерския съвет за одобряване на решението на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията; обявлението за откриване на процедурата; обосновката за концесията; документацията за концесията, включително проекта на концесионен договор), може да бъде намеренa в Националния концесионен регистър, който се поддържа на страницата на Министерския съвет. Достъпът до Националния концесионен регистър е неограничен.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама