Срещу новите екотакси застана Асоциацията на вносителите на автомобили

08:10, 12 юли 18 25 841 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Падат екотаксите за нови автомобили. Собствениците им ще плащат с 10% по-малко от досегашната сума. За коли над 5 години обаче налогът се увеличава с 12-13%.
 
Според промените новите собственици на коли до 5 години ще плащат същите такси, както и досега. Според кабинета таксата се увеличава заради повишените разходи за рециклиране. С по-скъпата такса за старите коли трябвало да се стимулира и покупката на повече нови. „Това е демонстрация, че работим в тази посока да се стимулират”, заяви министърът на околната среда Нено Димов, предаде "Дарик".
 
Според вносителите на коли обаче мярката е лобистка. Твърдят, че е за сметка на потребителите, но по сметките на фирмите, които рециклират. „Това е продуктова такса и събирането на парите отиват в частни организации”, коментира Цветелина Цанева от Асоциацията на вносителите на автомобили.

„Тези пари отиват в частни фирми. Според нас е инсинуация, че рециклират превозни средства”, каза Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи. „В частни организации миналата година са отишли 67 млн. лв. от събирането на тези такси, а в държавата са влезли около 3 млн. лева”, допълни Цанева.
 
От Българската асоциация по рециклиране обясниха, че разходите за рециклиране са много големи и затова е тази екотакса, която да покрие разликата. От там дават за пример, че изкупуването и разкомплектоването на един стар автомобил с рециклиране на вредните отпадъци (масло, спирачна течност, гуми) струва на фирмата 600 лева общо, а желязото в една около е за около 1 тон, което е 200 лева.
 
Екотаксата покривала именно тази разлика. Министърът признава, че голямата част от средствата отиват именно в частните организации, без да коментира конкретните цифри. „Натоварването за леките коли е символично. Основният фокус е върху големите, които досега не бяха обхванати”, заяви Нено Димов.
 
Търговците твърдят, че ако държавата иска да стимулира купуването на нови коли, трябвало да помисли за данъците. Превозвачи и вносители на коли плашат с протест. Дали и кога ще има - ще стане ясно следващата седмица.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама