Прокуратурата се зае със случая с непроверения частен самолет на Летище София

16:55, 19 юли 18 / Крими 25 278 Topnovini
1

Прокуратурата проверява случая с частния самолет, чиито пътници не преминаха граничен контрол на път за Гърция на 13-ти юли. Това стана ясно от думите на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова. За този случай се разбра преди дни и беше потвърдено от МВР. 

На 13-ти юли частният самолет от Габрово е кацнал на Летище София с петима пътници на борда. Кацането било в 15:30 ч. на летателна площадка "Драгановци", а излитането - в 16:48 часа. "Летище София" е наземен оператор, обясниха от аерогарата. „Рамп-агентът е направил грешка, а случилото се е поредица от случайности“, каза преди дни шефът на летището Владимир Рапонджиев. Той коментира, че е отнет пропускът на служителя, който е с дългогодишен опит. От МВР и Гранична полиция пък обясниха, че самолетът е проверен в Гърция и не е имало нищо съмнително.

Започваме проверка по случая от 13-ти юли на Летище „София“, каза на брифинг днес говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. На 13-ти юли на Летище София само капитанът на полета е бил подложен на паспортна проверка. Останалите негови спътници - не, каза тя.
 
„Основната линия, по която работим, не е незаконно преминаване на границата, а престъпления по служба, извършени от служители на летището“, обяви тя. Данните, които са събрани от „Гранична полиция“, се изчерпват със снемане на обяснение на двама служители на летището и пътувалите в самолета, посочи Арнаудова. Прокуратурата разполага и със записи от камерите на летището.

Обясненията на пътниците сочат, че никой от граничните служби не е отишъл при тях“, коментира тя. „Поради това пътниците не са възприели, че има извършване на нарушение от собствена гледна точка“, обясни Румяна Арнаудова.

„Престои да се установи от кого е извършено нарушението по случая от „Гранична полиция“ или от служителите на летището“, заяви тя. „Ще следва да установим и умисъла на всички пътници за незаконно преминаване на границата“, каза още Румяна Арнаудова. Тя каза, че трябва да се установи и какъв е обичайният механизъм, по който се осъществява пристигането на частни самолети на летището и тяхното излитане.  Това е процедура, която не би следвало да бъде като тази за обикновените полети, каза още говорителят на главния прокурор.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.