НДК започва поетапно подобряване на звука на Зала 1

18:05, 24 юли 18 / Култура 25 982 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

НДК стартира проект за поетапно подобряване на звука в знаковата зала 1. Тя е единствената по рода си в София и България с капацитет до 4000 места и през годините е била домакин на множество конгресно-конферентни прояви, кино премиери, както и на завладяващи концерти на световни и български звезди като: Андреа Бочели, Хосе Карерас, Николай Гяуров, Гена Димитрова, Монсерат Кабайе, Юрая Хийп, Марк Нофлер, Стинг, Джо Кокър, Тото, Кралски Концертгебау оркестър – Амстердам, Лили Иванова, Васил Найденов, Богдана Карадочева, ФСБ, „Щурците” и много други.

Амбицията на мениджърския екип на НДК е да подобри звука в залата за Киномания, както и за други събития, като се придържа към оригиналната озвучителна техника на JBL, инсталирана в залата още при построяването на НДК през 80-те години на миналия век. „Имаме особен фокус върху зала 1. Тя е уникално архитектурно съоръжение, но с течение на времето технологичното оборудване  е морално и физически амортизирано и се нуждае от обновяване, за да отговори на най-съвременните изисквания в областта на озвучаването. Запознати сме с глобалната инициатива на компанията Harman Pro (собственик на марката JBL и мн. др) за подобряване на озвучителната техника в знакови зали и пространства по света и се надяваме те да ни помогнат в нашите намерения зала 1 да се превърне в част от тази инициатива“, казва председателят на Съвета на директорите на НДК Борислав Велков.

В тази връзка НДК покани експерти от компанията „Фактор – ТС” ЕООД – единственият франчайз дистрибутор за България на Harman International – да извършат безплатен оглед, замервания и профилактика на наличната техника в зала 1 с цел подобряване качеството и мощността на звука за кино показ. Екипът на „Фактор – ТС” ще работи съвместно с инженерите от направление „Технически решения и реализация” в НДК по серия от тестове, като ще се вземат под внимание и препоръките на г-н Том Уилямс – аудио-експерт към Harman Pro, Лондон.

Извършеният днес първоначален тест и анализ на звука в зала 1 доказаха необходимостта от подобряването му.

Специалистите от фирма „Фактор – ТС“ координират всеки по-значим проект с централните офиси на компанията в САЩ, Цюрих и Лондон, изготвили замервания, профилактики, проекти и решения за стотици престижни сцени, театри, опери и стадиони като: „Ковън Гардън” и Театър „Шекспир” в Лондон, Виенска опера, Операта Сидни, „Янки Стадиум” – Ню Йорк, „Дисниленд” – Лос Анджелис, Париж и мн. др. Цялостна професионална аудио система от Harman Pro беше използвана наскоро и в най-важната вечер за музиката – церемонията по случай 60-те годишни награди Грами, проведени в Медисън Скуеър Гардън-Ню Йорк.

От НДК предвиждат първият етап от актуализацията на озвучаването да е готов до есента, за да може публиката на Киномания 2018, да се наслади в пълнота на най- качественото фестивално кино.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама