Бургаските ловци няма да излязат на групов лов за диви свине

16:35, 24 юли 18 25 1008 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От утре трябва да започне груповия лов на дива свиня, за да се намали популацията й, тъй като страната ни е изправена пред сериозната заплаха от навлизането на африканска чума. За болестта се знае от поне две години, но не са предприети адекватни мерки смятат бургаските ловци. Авджиите няма да излязат с пушки в гората, заради редица неуредици и неизпълними изисквания, съобщи БНР. 

Невен Каравасилев, секретар на най-голямото ловно-рибарско сдружение в Бургаско, неведнъж е алармирал, че основното, за да се ограничи заболяването, е стриктно да се спазват изискванията за отглеждане на източнобалканската порода свиня.

"Такива прасета и в момента се разхождат свободно и сеят зарази в района на Вършило, Индже войвода, Крушевец. Стриктното спазване на наредбата за отглеждането ѝ изисква тя да бъде изкарвана с пастир, вкарвана вечер в кошара, да има специални места, които са предназначени за придвижване, за водопой, цялото количество на стадата на бъде маркирано. Нито едно от тези условия не е изпълнено вече години наред", каза Каравасилев.

Няколко са причините, поради които ловците ще изчакат 11 август, когато си започва така или иначе сезона. Едната е, че в момента гората е пълна с хора и се създават предпоставки за инциденти. Започва брачният сезон на елените и малките им могат да пострадат. Както и заради неизпълнимата инструкция за надзор на африканската чума, свързана с изграждането на големи ями в ловните стопанства. Според Каравасилев, трябва да се премахне и изискването длъжностно лице да присъства на индивидуалния лов, тъй като това е единственото решение, ако болестта се установи.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама