Кои са държавите с най-евтин бензин?

17:10, 30 юли 18 / Свят 25 918 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Класация на страните според цената на бензин А-95 изготвеи агенция "Bloomberg". България е с най-евтиното, но и най-недостъпно гориво в целия Европейски съюз.

Най-ниска е цената на бензина в раздираната от икономическа криза Венецуела — едва един американски цент за литър А-95. На второ място е Иран, където същото количество гориво може да бъде закупено за 28 цента. Бронзовият медал в класацията е за друг крупен производител на нефт — Кувейт. В арабската държава цената е 0,35 долара.

В България е най-евтиното гориво в Евросъюза. Според експертите на „Bloomberg“ средната цена на А-95 у нас е 1,33 долара за литър, което означава 25-то място в света.

Най-скъпо излиза да се напълни резервоарът на автомобил в Хонконг, където литърът струва цели 2,10 долара.

В класацията за достъпност обаче страната ни изостава от всички европейски страни, дори тези извън ЕС, и се нарежда на 53-то място от общо 61 държави. По данни на агенцията средният българин трябва да отдели цели 5,46% от дневната си надница от 24,26 долара, за да може да си позволи литър бензин.

Bloomberg“ резюмира ситуацията в България така: „Попитайте българите дали бензинът е скъп и те най-вероятно ще поклатят глава, защото това в България означава „да“. Ниските доходи и средно високите цени на бензина затрудняват българите да напълнят резервоара“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама