Най-висока степен на защита за "Царските конюшни" от 15 август

12:21, 31 юли 18 / Култура 25 903 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министър-председателят Бойко Борисов разпореди да се направи необходимито, така че сградата на „Царските конюшни“ да получи статут на културна ценност във връзка с пожара в имота.

След тази разпоредба министърът на културата Боил Банов информира, че след 15 август ще бъде решен какъв ще е статутът на „Царските конюшни“.
Заявлението му удва след като той подписа споразумение за разширяване присъствието на културата, изкуствата и културното наследство в образованието.

„Институтът действа в момента, ще се вкара необходимата документация. Към този момент „Царските конюшни“ са под закрилата на Закона за културното наследство. Именно тя ще даде статута на културната ценнонст. А този статус само по себе си е едно отношение на държавата към културни обекти, той няма промени границите и режимите – никакво надстрояване, никакво събаряне, никаква възможност за промени“, обяви Банов.

По повод собствеността на сградите Банов коментира, че тя е много объркана във времето.
„Толкова е отдавана, преотдавана на различни собственици, на учреждения. Някои не са си вадили актове, други са. Тази намеса на тези агресивни собственици, които разделиха земята от имотите, също допълнително усложнява нещата”, обясни Банов, цитиран от bTV.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама