НАСА изтрелва станция, която ще проникне в короната на Слънцето

08:30, 04 авг 18 / Свят 25 852 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

НАСА се готви да изстреля космическия апарат "Паркър", който ще проникне в короната на Слънцето, за да проследи как се движат енергията и топлината в нея, съобщи в. "Индипендънт". Мисията е предвидена за днес и ще продължи седем години.

"Паркър солар проуб" ще проникне непосредствено в атмосферата на Слънцето, наричана корона. Детайлните измервания в тази област са ключ към опознаването на природата на нашето Слънце", обясниха от НАСА. Според специалистите излизащите от Слънцето частици се ускоряват именно в атмосферата и така се разпространяват в цялата Слънчева система.

"Слънчевият вятър, заедно с други изменящи се явления, възникващи в Слънцето и космоса, могат да окажат влияние върху Земята. Всичко това се нарича космическо време. То е причина за северното сияние, за проблеми със спътниците, пробиви в електроснабдяването и работата на системите за връзка", допълни НАСА, цитирана от БТА. Изучаването на тези процеси е възможно само с изпращане на апарат в слънчевата корона.

Температурата в Слънчевата корона достига 1370 градуса Целзий, докато обичайната температура в открит космос е минус 270 градуса Целзий.

Сондата ще премине на около 6,4 милиона километра от повърхността на Слънцето, което е 7 пъти по-близо от апарата "Хелиос 2" през 1972 г. Станцията ще се окаже по-близо до звездата ни и от планетата Меркурий.

Автоматичният космически апарат ще се доближи до звездата повече от всички досегашни мисии. Затова за него казват, че ще "докосне" Слънцето. Той ще бъде подложен на изключително висока температура.

Очаква се сондата да се приближи до Слънцето 20 пъти на максимално разстояние. За защита от високата температура, тя ще бъде обвита със специално композитно покритие с дебелина 11,43 см.

 

 

"

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама