Евростат: Българинът харчи най-много за храна, в Европа - за жилище

10:00, 01 авг 18 / Свят 25 848 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Според Евростат, най-голямата част - почти една четвърт, от разходите за потребление на повечето домакинства в Евросъюза са отивали за поддръжка на жилището. Следва транспортът и едва на трето място са парите за храна. 

Не така стоят у нас нещата. Статистиката отчита, че най-голямото перо от харчове в "потребителската кошница" на българина за 2017 г. е била храната -  близо една трета, или 30%. По този показател страната ни е в компанията на Румъния, Латвия и Естония, където "храната" е най-важният показател в разходите за потребление на домакинствата.

В структурата на общия доход на българина през миналата година най-висок относителен дял заема работната заплата - 54,5 на сто. 

Второто по големина перо в разходите на българина са били разходите за поддръжка на жилището: за вода, ток, газ, отопление с парно или други твърди горива - около 15 на сто. 

За транспорт и социални осигуровки българинът е отделял около 7 на сто от доходите си. За облекло и обувки, както и за обзавеждане и поддържане на дома си, а също и за алкохол и цигари - 4,2 на сто.

За здравеопазване българинът е отделял 5,4%, за свободно време, културен отдих, както и за различни видове комуникации - по 4,4 на сто и др.

От предметите за дълготрайна употреба най-масово българските домакинства са използвали телевизора. Половината от домакинствата (над 52%) са имали по един автомобил, а 5 на сто - по два или повече автомобила. Мобилни телефони притежават вече 94% от българите, а стационарни телефони – 32%.

Все пак най-голямата част, почти една четвърт от разходите за потребление на повечето домакинства в ЕС, са отивали за поддръжката на жилището: вода, електричество, газ или друг вид отопление (тук се изключва покупката на жилището).

Следващото най-голямо перо от разходите на европейците е било за транспорт - 13 на сто. Около 12% европейците са харчили за храна.

Следващи по важност разходи за европейците са били за "ресторанти и хотели" и "отдих и култура" с дялове от около 9%, отчита анализът.

Най-голям е бил делът на разходите за дома във Финландия - близо 30%, Дания – 29%, Великобритания – 27%, Швеция и Франция - по 26%.

Най-разточителни в харченето за ресторанти и хотели са били жителите на Малта – 19%, Кипър – 17% и Испания – 16%.

Ситуацията при съседите ни е следната - в Гърция най-висок дял от 20% се харчат за поддръжката на дома, около 17% - за храна и 16% - за хотели и ресторанти.

В Румъния най-значителни (подобно на България) са разходите за храна - 28 на сто, за дома се харчат около 22% от доходите на домакинствата, а трето най-голямо перо са разходите за транспорт – 12%.

През 2017 г. Дания е била най-скъпата държава-членка в перото за "ресторанти и хотели" – 51% над средното за ЕС, за "храна" - също 50% над средното за ЕС, за "отдих и култура" - 48 на сто над средното за ЕС.

Ирландия пък е била най-скъпата държава-членка за алкохолни напитки и тютюневи изделия - 74 на сто над средното за ЕС.

Люксембург е бил най-скъпата страна в ЕС за жилища, вода, електричество и газ – 63% над средното за ЕС. Гърция е била лидер по скъпотия за комуникациите - 54 на сто над средното за ЕС , а Швеция е била най-скъпа за "дрехи и обувки" – 34% над средното за ЕС, отчита още анализът на Евростат.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама