Възстановяването на коралови рифове в Тайланд е затруднено от мусонни дъждове

18:35, 07 авг 18 / Свят 25 1050 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Операциите за възстановяване на кораловите рифове в прочутия залив Мая Бей в Тайланд бяха затруднени от мусонни дъждове и силни морски течения, оповестиха местните власти, цитирани от ДПА.

Станал известен най-вече с това, че бе превърнат в снимачна площадка на излезлия по екраните през 2000 г. холивудски блокбастър "Плажът" с участието на Леонардо ди Каприо, заливът Мая Бей бе временно затворен за пръв път от месец юни, за да се извършат възстановителни работи и да се засадят корали.

"Главната пречка сега са мусоните, които са по-силни, отколкото миналата година", поясниха от националния парк "Нопарат Тара", в чиито предели е заливът. "Това обаче по никакъв начин няма да повлияе върху дългосрочните планове за възстановяване. Ангажирали сме се да бъдат засадени 512 нови коралови колонии от месец юни".

"Увреждането на корали в различни популярни ваканционни дестинации в Тайланд достигна критично ниво през последните няколко години",  отбеляза морският еколог Тон Тамронгнавасават. "77 на сто от общо 238,4 кв.км коралови рифове в тайландски води са опустошени. Става въпрос за тревожно увеличаване с 30 на сто в сравнение с данни отпреди 10 години", добавя той.

Планирано е Мая Бей да бъде отворен отново на 1-ви октомври.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама