Продължава работата по възстановяването на достъпа до Търговския регистър

13:50, 13 авг 18 25 950 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Работи се активно за възстановяването на достъпа до Търговския регистър, който спря работа преди няколко дни”, казаха от Агенцията по вписванията пред БНР.

Ангажирани са екипи на всички поддържащи фирми, експерти по информационни технологии и други държавни ведомства.

На 10-ти август от агенцията обявиха, че временно е преустановен достъпа до Търговският регистър и Регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, докато бъдат отстранени техническите причини. Те предупредиха, че в почивните дни няма да могат да се подават онлайн документи.

Проблемът обаче все още не е отстранен.

Министърът на правосъдието незабавно е сезирал прокуратурата, ДАНС и МВР.

Всички други регистри на Агенцията по вписванията са достъпни и функционират нормално.

Както вече съобщихме, източници на ТОПНОВИНИ твърдят, че при опитите за отстраняване на проблема вчера са компрометирани дисковите масиви и е загубена цялата база данни на регистъра. Наличен е архив единствено от февруари тази година, но и за него не е сигурно, че ще бъдат извадени данни.

До момента официално потвърждение за информацията ни няма.

Ако критичната ситуация е факт - това означава огромен скандал сред голяма част от българския бизнес. Загубата на базата данни ще доведе до редица административни проблеми за много юридически субекти в страната.

От 2012 г. Търговския регистър се подържа от ЛИРЕКС - една от популярните IT фирми у нас, приближена до бившия депутат и ковчежник на БСП Димитър Дъбов и лидера на АБВ Румен Петков.


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама