Търговският регистър тръгва не по-рано от другата седмица

16:22, 15 авг 18 25 1033 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Не по-рано от другата седмица ще бъде възстановен в пълен обем Търговският регистър. Това заяви на пресконференция Зорница Даскалова, изпълнителен директор на Агенцията по вписванията. Търговският регистър спря работа на 10 август, петък, заради технически проблеми.

От тази сутрин се правят справки за актуалното състояние на фирмите. "От утре ще могат да се извършват и справки по ЕГН. Също от утре ще бъде възстановена връзката с "Реджикс" системата, която осигурява междурегистровия обмен между държавните институции", обяви Даскалова.

Тя поднесе извинения на всички граждани и обясни, че системата се възстановява поетапно под контрола на ГДБОП, ДАНС и прокуратурата. По думите й не е възможно да са изчезнали данни от Търговския регистър или при възстановяването на дейността му да бъдат манипулирани.

Анализът на причините за случилото тепърва предстои, добави Даскалова. Все още не е ясно какви са причините за дефектирането на четири диска, довело до спирането на работа на регистъра.

Даскалова каза още, че решението дали да си подаде оставка е политическо, но в момента не се обсъжда.

Поддържащата регистъра фирма все още не е изпратила доклад за случилото се, въпреки че е бил изискан незабавно. Търговският регистър се е поддържал в периода 2012-2017 г. от фирма "Лирекс", а оттогава досега от фирма "Индекс". Досега поддържащите фирми не са посочвали, че има проблем с регистъра, поясни още Даскалова.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама