БСП иска оставки заради проблемите с Търговския регистър

16:26, 15 авг 18 / Политика 25 1529 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

БСП иска изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова и министърът на правосъдието Цецка Цачева да понесат отговорност и да подадат оставки заради проблема с Търговския регистър. Това обявиха на пресконференция в централата на БСП зам.-председателят на партията Деница Златева и зам.-председателят на ПГ на червените Крум Зарков, предаде БГНЕС.
 
Безпрецедентната криза с Търговския регистър не може да остане така, тепърва ще се изясняват щетите за бизнеса, коментира Зарков. Според него министър Цачева е знаела за проблемите в Агенцията по вписванията, тъй като Инспекторатът към Министерството на правосъдието е изпратил доклад до нея в началото на тази година.

В документа се съдържат тежки констатации за начина на управление на Зорница Даскалова и завършва с препоръка към министъра - да се потърси дисциплинарна отговорност от Даскалова за неизпълнение на трудови задължения, посочи Зарков. Необяснимо е мълчанието на Даскалова и Цачева в последните дни, коментира той.

„Днес стана ясно, че 4 диска с архив на агенцията са изгорели и се полагат усилия за възстановяване на информацията“, подчерта Златева. 

От БСП настояват още в спешен порядък да получат отговор на няколко въпроса, които те поставят на ръководствата на ресорните държавни агенции, занимаващи се с електронното правителство, както и от правосъдното министерство. „Вярно ли е, че за периода август 2017 г. – юни 2018 г. Агенцията по вписванията е оставена без извънгаранционно обслужване, включително на сървърите и дисковите устройства за архивиране? Вярно ли е, че това обслужване е правено само от 5 души в агенция, по-скоро аварийно? Вярно ли е също така, че поради забавяне на процедурата вписванията на заявления в Търговския регистър, при регламентиран тридневен срок, забавянията са почти 3 седмици“, попита Златева и настоя за отговор по още много въпроси. 

Тя алармира и за още един проблем – в два европейски проекта на Агенцията по вписванията за надграждане на Търговския и Имотния регистри участват козметичен салон и туристическа агенция, редом с държавната фирма „Информационно обслужване" и други фирми. 

Зам.-председателят на ПГ на БСП за България Крум Зарков обърна внимание и на последиците от срива на базите данни, както и на щетите за фирмите и неправителствените организации, които предстои да бъдат изчислени. „Последиците за бизнес климата, доверието в институции и способността на българската държава да изгради ефективно електронно управление, вече са ясни и те са трагични. Затова трябва да се носи отговорност. Пряката отговорност е на председателката на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова, която допусна всичко това да се случи, но политическата отговорност е на министъра на правосъдието Цецка Цачева“, настоя Зарков. 

От своя страна изпълнителният директор на Агенцията по вписванията отказа да подаде оставка. „В такава кризисна ситуация съм нужна тук и трябва да бъдат на работното си място, за да координирам действията. Оставката е политическо решение и не е предмет на настоящия разговор. Ако се наложи, нея ще я подам, след като разреши проблемът“, бе отговорът на Даскалова. 
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама