Всекидневна чаша прясно мляко на закуска може да държи настрана диабета от тип 2, като понижава нивото на кръвната захар и потиска апетита за обяд, пише вестник "Мирър", цитиран от БТА.
Екипът на проф. Дъглас Гоф от канадския университет Гуелф установил, че консумирането на мляко в комбинация със закуска с високо съдържание на въглехидрати намаляват нивата на кръвната захар, дори и след като обядваме.
Млякото помага за по-бавното храносмилане на въглехидратите, при което глюкозата в кръвта спада. Това се дължи на факта, че млякото съдържа специфични протеини, които предизвикват освобождаването на гастро хормони, забавящи храносмилането.
Високите нива на протеини карат хората да се чувстват сити за по-дълго време.
Добави коментар