Евростат: Всеки трети българин е пътувал с цел туризъм веднъж годишно

11:30, 21 авг 18 25 778 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Около 30% от българите, или почти всеки трети наш сънародник, е направил поне веднъж туристическо пътуване с лична цел (зад граница или вътре в страната), сочат данни от анализ на Евростат за туристическите пътувания на гражданите на ЕС през 2016 г. Средният показател за пътуванията на европейците е почти двойно по-голям от нашия - 62 на сто от европейските граждани са пътували поне веднъж с цел туризъм през въпросната година.

Според данните на европейската статистика - у нас над 1,8 млн. сънародници са направили поне веднъж пътуване с цел туризъм през 2016 г. В огромната си част обаче тези пътувания са били вътре в страната (около 26 на сто от общо 30%), като само 2% от пътуващите българи са правили туризъм зад граница, а други 2% са предприели комбинирано пътуване.

Средният разход на пътуващ българин с цел туризъм зад граница е бил 156 евро, при 336 евро среден разход за туризъм за жител на ЕС, отчита още Евростат.

Данните на европейската статистика в общи линии съвпадат и с данните на НСИ за пътуванията на българите през изминалата 2017 г. Най-голям дял са били пътуванията на българите вътре в страната - около 85 та сто от всички пътувания. Около 11 на сто от пътуванията на българите са били зад граница, а около 4 на сто са били смесени - вътре в страната и зад граница.

Средният разход на едно лице при пътуване в страната е бил около 200 лева, а зад граница - малко над 500 лева, отчита НСИ. Най-голямото перо при пътуването на българите вътре в страната са били нощувките и храната - около 40%, а зад граница за транспорта - около 30%.

Относителният дял на самостоятелните пътувания на българите (вътре в страната и без резервация) е бил 95%, а зад граница и също без резервация - 63%.

Най-активни в туризма са били българите във възрастовата граница 25-45 години - близо половината от всички пътувания са били на хора в тази възрастова категория.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама