Кoлко опасно е ухапването от комар?

09:30, 26 авг 18 / Здраве 25 534 Topnovini
1

Комарите са най-опасните за човека насекоми. Те причиняват смъртта на милиони хора, но болестите които пренасят се срещат главно в тропичните и субтропичните райони. Това съобщават експертите от РЗИ Габрово. В света има над 3500 вида комари от 50 рода. В България са разпространени 47 вида от 10 рода, като основните са три: род Culex, род Anopheles и род Aedes.

Жизненият цикъл на комара минава през няколко етапа – от яйце през ларва, какавида до възрастен индивид (имаго), като първите три протичат във вода, а четвъртия на сушата.

Мъжкият комар се храни с нектар и прашец от растенията, а на женската и трябва кръв за да узреят яйцата. Затова комарите нападат хора и животни. Хапят предимно вечер, по хладно. През горещината на деня се крият в растителността, най-често в близост до мястото където са се излюпили.

Самото ухапване не е опасно. Зачервяването и подутината на мястото преминават за няколко дни. Опасността идва от възможността чрез ухапване заразен комар да предаде причинителя на някоя опасна болест (Жълта треска, Западно-нилска треска, Денга, треска Чикунгуня, Малария и др.) на здрав човек!

Звучи страшо и е така, но само ако са налице три условия:

Да има източник на заразата (резервоар), т.е. да има болен от някоя екзотична тропическа или субтропическа болест.
Да има преносител на заразата (вектор), в случая комар и той да е с голяма численост.
Да има възприемчиво население, т.е. здрави хора, които да се разболеят след ухапване от комар, заразен преди това пиейки кръв от болен.

При липса на един от тези три елемента на епидемичния процес, заболяване не може да възникне!

Независимо дали ви е ухапал обикновен, тигров, малариен или друг комар, не е възможно да се разболеете, защото в Габровска област няма случаи на горепосочените екзотични болести, т.е. няма източник на инфекция.

И все пак е препоръчително да се вземат мерки срещу „летящата напаст“:

Ако след обилните дъждове в двора Ви са се образували локви – пресушете ги.
Покрийте с мрежа отваряемите врати и прозорци.
При разходки вечер, най-вече в близост до водоеми, използвайте репеленти (вещества които отблъскват насекомите).

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани