40% повече електромобили са продадени в Европа от началото на годината

16:00, 22 авг 18 / Свят 25 1125 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

195 000 електрически и хибридни превозни средства са продадени в Европа през първата половина на тази година. Това е с 42% повече в сравнение със същия период на 2017 г., сочат данните на The Electric Vehicle World Sales Database. В тях са включени всички леки и лекотоварни автомобили с електрически батерии (BEV) и Plug-in Hybrids (PHEV).

От всички продажби в сегмента, 51 на сто са изцяло електрически коли. Автомобилите с горивни клетки също си проправят път, макар и по-бавно и предпазливо – за периода са продадени 87, срещу 66 за миналата година.

Макар и все още в малки обеми, през първата половина на тази година всички европейски пазари отбелязват ръст в продажбите на автомобили с алтернативно задвижване. Най-бързо нарастват продажбите в Германия - 52% повече. Лидер в Европа по брой продадени автомобили остава Норвегия, която държи дял от 37% от всички продадени тази година автомобили в сегмента.

Причините за това са в стимулите - значително спестяване от данъците за електромобили и хибриди, по-ниски оперативни разходи и добре развита зарядна инфраструктура в страната.

Топ пет на държавите с най-много продажби на еко возила допълват Великобритания, Франция и Швеция.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама