"Пътуващо лятно кино с БНТ" продължава с прожекция в Русе

13:00, 25 авг 18 / Култура 25 1334 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Общо 24 насели места в страната включва тазгодишната програма на кампанията за възстановяване на летните кина в България „Пътуващо лятно кино с БНТ1“.

От началото на седмия сезон на инициатива, което бе дадено на 19 юли, до 7 август бяха организирани безплатни прожекции в 15 от тях. Вторият тур на кампанията започва на 26 август (неделя) от Русе, където пред Доходното здание от 20:30 часа жителите и гостите на дунавския град ще имат възможност да гледат филма ,,8 минути и 19 секунди“.

Премиерата на копродукцията на Българската национална телевизия и VIP Media Film се състоя в рамките на 22-рия София Филм Фест в началото на годината. ,,8 минути и 19 секунди“ е дебют в пълнометражното игрално кино на най-четения български писател Георги Господинов.

Лентата е съставена от шест късометражни филма, базирани върху новели на сборника ,,И всичко стана луна“, реализирани от различни авторски екипи.

Разказите, които са екранизирани в жанра филм-омнибус, са представени от едни от най-интересните режисьори в новото българско кино – Петър Вълчанов („Обащиняване“), Кристина Грозева („Дъщеря“), Надежда Косева („Старецът и морето“), Владимир Люцканов („Закъснелият дар“), Любомир Младенов („Лицата от последните дни“) и Теодор Ушев („Кристин, която маха от влака“). Впечатляващ е и актьорският състав, взел участие в продукцията: Ирмена Чичикова, Светлана Янчева, Симон Варсано, Иван Бърнев, Китодар Тодоров-Кито, Цветан Алексиев и Христо Димитров-Хиндо.

Освен филма ,,8 минути и 19 секунди“ по време на прожекцията в Русе, ще бъдат показани и още две продукции – детският късометражен филми ,,Пеперуди“ (продуцент „No Blink“) на режисьора Стефани Райчева, с участието на актрисата Койна Русева и филмът ,,Оона“ на режисьорa Зайда Бергрот на общоевропейската кампания на Европейския съюз ,,EU&ME‘‘.

Следващата спирка от маршрута на ,,Пътуващо лятно кино с БНТ1“ ще бъде пред читалище „Съзнание“ в Исперих на 27 август (понеделник), където ще бъде показан филмът „Урок“ на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов.

Следват прожекции в градовете: Девня, Варна, Бяла, Бургас, Царево; село Лозенец (Бургаско) и къмпинг „Градина“.

Седмият сезон на кампанията ще бъде закрит на 8 септември (събота) в София с филма „Възвишение“ на режисьора Виктор Божинов.

Специално за зрителите на БНТ атмосферата от гостуванията на пътуващото кино ще отразяват журналистите Анна Ангелова, Елица Кънчева и Драгомир Драганов.

Репортажите ще бъдат излъчвани в специален модул от 12:30 ч. в делничните дни, веднага след обедната информационна емисия „По света и у нас“ по БНТ1.

 

Подробна информация за градовете и филмовите прожекции можете да следите на сайта на БНТ или във Facebook - https://www.facebook.com/LiatnokinoBNT/.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама