Увеличават таксата за смет в Пазарджик

15:45, 22 авг 18 25 1483 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Двойно повече средства са необходими на община Пазарджик за почистването на твърди битови отпадъци и поддържането на чистотата и парковите зони през следващата 2019 г. , сочи доклад на кмета Тодор Попов.

Според разработената от него и администрацията план-сметка нужните средства са 11 392 642лв., при предвидени в бюджета за настоящата година 6 523 793лева. Това налага увеличение на такса-смет в промили, посочва в анализа си Тодор Попов. В тази връзка той предлага промилите за жилищни и вилни имоти, както и нежилищни имоти на граждани, в Пазарджик да се увеличат от 3 на 3,7. За селата, които са 31 в общината, увеличението да е от 3 на 6 промила, предаде 24 часа.

Кметът предлага още нежилищните имоти на юридическите лица да останат на сегашната ставка от 13,5 промила, а жилищните да се намалят от 4 на 3.7 промила. В тази връзка в доклада си Тодор Попов изрично посочва, че увеличението на такса смет ще е изцяло за сметка на физическите лица.

Увеличението на необходимите средства за битови отпадъци е заради необходимите допълнителни средства за поддържане на новото регионално депо за отпадъци, необходимите суми за обезвреждане на старото, включени са и средствата за почистване и озеленяване на площите за обществено ползване, отстраняването на нерегламентираните сметища, зимното почистване, метенето и миенето на улици.

На 11 септември от администрацията на Пазарджик са насрочили обществено обсъждане на предлагането увеличение на таксата за битови отпадъци, преди предложението да бъде внесено в местния общински съвет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама