Добруджанският фолклорен събор „Богородица“ стартира с рекорден брой участници

18:30, 24 авг 18 / Култура 25 1599 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Над 90 състава и десетки индивидуални изпълнители ще се представят на ХХ-то издание на Добруджанския фолклорен събор в Генерал Тошево на 25 и 26 август. На откритата сцена в комплекс „Добруджански рай“ ще звучат песни и мелодии и ще се вият пъстри хора в изпълнение на самодейни колективи от Североизточна България и от чужбина. Сред участниците в първия ден на събора ще бъдат певчески и танцови състави от Дома на културата в град Твърдица, Молдова.

В неделния ден – на 26 август, в празника ще се включат фолклорни колективи от Болградски район в Украйна. На сцената на събора ще се представят самодейци и почитатели на родния фолклор от всички възрасти. Организатори на събитието са община Генерал Тошево и народно читалище „Светлина“. 

Съборът няма конкурсен характер. Той се провежда с цел опазване, съхранение и популяризиране на песенното и танцово фолклорно богатство на Добруджа, поясниха организаторите. Те смятат, че двудневният традиционен празник ще стимулира интереса и любовта на младото поколение към българското народно творчество.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама