"Библиотека в планината" ще се проведе за трета година в чест на Алеко

11:15, 25 авг 18 25 892 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За трета поредна година Столична библиотека участва с кампанията си „Библиотека в планината” в традиционните национални чествания на Българския туристически съюз по повод организираното от Алеко Константинов масово изкачване на Черни връх и създаване на организирано туристическо движение в България.

На 26 август 2018 г. (неделя) от 10:00 до 14:00 ч. на поляната пред хижа „Алеко” всички посетители ще могат да разгледат изложба, в която основният акцент са записките на чужди пътешественици от XVI до XVIII век, които описват планината Витоша.

Най-старият пътепис е от 1550 г. на Катарин Цен.

Голяма част от пътешествениците, които може да наречем като „първите туристи и планинари ”, по професия са дипломати, офицери , геолози.

Изложбата представя и пътните бележки на османския пътешественик Евлия Челеби (XVII век), на Ами Буе - 1836 г. и на Константин Иречек – 1888 г.

В изложбата са показани творбите на Алеко Константинов в детския периодичен печат в периода 1878-1944 г., моменти от създаването на туристическото движение, инициирано от Алеко Константинов с първия му излет до Черни връх през август 1894 г. и още много интересни факти от редки издания, съхранявани във фондовете на Столична библиотека.

Ще може да се насладите и на нашите планински четения с поетите Оля Стоянова и Лъчезар Лозанов, както и да станете наш читател с безплатна едногодишна карта, осигуряваща достъп до богатите книжни и електронни ресурси на библиотеката.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама