Взети са нови проби от морската вода край Созопол

13:55, 23 авг 18 25 1389 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Созопол
Созопол

Нови проби от морската вода в района на потъналия кораб „Мопанг“ бяха взети вчера от експерти от РИОСВ – Бургас, Басейнова дирекция „Черноморски район“, Регионалната лаборатория на ИАОС в Бургас и РЗИ. Пробонабирането е извършено в четири пункта: непосредствено над потъналия кораб, до боновото заграждение, на един километър от брега на плаж „Черноморец” и на „Централен плаж Созопол”. Резултатите се очаква да излязат до 7-8 дни.

Анализът на пробите, взети и на 13 август от същите места показват, че непосредствено извън ограждението на разлива и до морския плаж няма замърсяване на морската вода. Потвърждава се локално замърсяване с нефтопродукти единствено в района на разлива над потъналия кораб в акваторията на остров „Св. Иван“. Останалите изследвани показатели са под границата за определяне на метода за изпитване и отговарят на стандартите за качество на околната среда.

Направеното изследване е за наличие на нефтопродукти, полихлоробифенили, бензен, етилбензен, толуен, стирен, аценафтен, аценафтилен, флуорен, фенантрен, флуорантен, антрацен, нафтален, бензо(а)пирен, бензо(b)флуорантен, бензо(k)флуорантен, бензо(g,h,i) перилен, хризен, бензо(а)атрацен.  Резултатите от изпитването са сравнени с нормите на Наредба Н-4/2012 г. за характеризиране на повърхностните води и Наредбата за стандарти за качество на околната среда за приоритетни вещества и някой други замърсители.

Във връзка с постъпили сигнали за замърсяване с мазут на неохраняемите морски плажове „Алепу“ и „Корал“ на 20.08.2018 г. РИОСВ – Бургас, съвместно с Басейнова дирекция „Черноморски район“ и Регионалната лаборатория на ИАОС в Бургас извършиха проверка на морските плажове, който са изключителна държавна собственост. Двата плажа са неохраняеми, за тях няма сключени  концесионни договори за стопанисване и управление през 2018 г.

При извършения от експертите обход и оглед на плажната ивица и морската вода на плаж „Алепу“ в землището на Созопол (от края на плаж „Дюни“ до комплекс „Св. Тома“) не са констатирани мазутни образувания. Водата в проверения участък е с естествен цвят, мирис и без опалесценция на повърхността. По данни на спасителите, както и на плажуващите, мазутни образувания през последните дни не са наблюдавани.

Обходена е цялата плажна ивица на морски плаж „Корал“, в землището с. Лозенец, община Царево. В южната част на плажа в посока с. Лозенец се наблюдават мазутни образувания с размери от 1 до 5 сантиметра. Морето е било бурно, водата с естествен цвят и мирис, без нефтен филм на повърхността. Не са установени брегови източници на замърсяване. Не може категорично да се установи причината за появата на мазутните образувания. Уведомена е ИА „Морска администрация“. От Регионалната лаборатория към ИАОС са взети две проби от морската вода за физикохимичен анализ. Тъй като плаж „Корал“ не е отдаден на концесия, директорът на РИОСВ – Бургас издаде предписание на кмета на община Царево да предприеме действия за почистването на плажната ивица.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама