Папа Франциск очаква хладно посрещане в Ирландия

16:50, 23 авг 18 / Свят 25 765 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Този уикенд на папа Франциск му предстои хладно посещение в Ирландия - първа папска визита от близо 40 години в традиционно католическата страна. Светият отец е в окото на бурята в резултат на поредицата от скандали - последните от тях в САЩ, Чили и Австралия, които разкриха продължителната неспособност на Католическата църква да се справи със свещениците педофили.

Но неговата поклонническа мисия в събота и неделя ще го сблъска със страна, преживяла рязка секуларизация след възторженото посрещане там на папа Йоан-Павел Втори през 1979 г.

По онова време разводите и хомосексуалността там бяха незаконни, но сега Ирландия е управлявана от премиер, който не крие, че е гей, а неотдавнашни референдуми либерализираха законите за абортите и легализираха еднополовите бракове. Ирландското католическо съзнание също бе разтърсено от продължаващите над две десетилетия разкрития за поредица секс скандали, свързани със свещеници, и за опити на църквата да прикрива такива престъпления.

Имаше освен това и разкрития за управлявани от църквата ирландски институции, като прословутите перални "Магдалена", в които самотни майки са били държани практически като робини, а родените от тях бебета са били отнемани за принудително осиновяване.

В безпрецедентно открито писмо в понеделник до 1,3-те милиарда католици по света Франциск призна, че Католическата църква "дълго време е игнорирала, мълчала или прикривала" болката на жертвите на сексуални посегателства от свещеници. Ден по-късно Ватиканът потвърди, че папата ще се срещне с такива жертви ирландци, докато е в Дъблин, и че е бил насърчен да направи това от местната Католическа църква.

На 19 август Дъблинският архиепископ Дайърмюид Мартин каза, че "не е достатъчно само да кажеш извинявай", и предупреди, че "структурите, позволили и улеснили такива нарушения, трябва да бъдат разтурени, и то разтурени завинаги".

Франциск обеща "нулева толерантност" към педофилията, но при неговото върховенство Ватиканът не успя да установи ясни правила как да се действа към хищните свещеници и епископи, прикриващи действията си. Мартин посочи, че броят на жертвите на сексуални посегателства от католически духовници е огромен и каза, че папата трябва "да заговори открито за нашето минало, но също и за нашето бъдеще".

Макар че голям брой ирландци все още се самоопределят като католици - 78,3 на сто според преброяването от 2016 г., очаква се Франциск да бъде посрещнат с известна враждебност. "Очевидно има много хора, католици, които очакват с вълнение папската визита", каза пред ДПА Мари Колинс - активистка на движението срещу посегателствата, която неотдавна в знак на протест подаде оставка от ватиканска комисия по въпроса.

"Но от друга страна, разбира се, има огромно медийно внимание към кризата с посегателствата... Така че има гняв и ще има някакви протести", добави тя.

Основателят на групата оцелели от посегателствата "Един от четири" Колм О'Гормън организира демонстрация в Дъблин в памет на децата жертви на свещенически посегателства. Други протестиращи също се опитват да омаловажат папското посещение, като си запазват безплатни билети за събитията с папско участие с намерението да не присъстват на тях, за да останат възможно най-много незаети места.

Сред тези събития, взети на прицел, е литургия в Дъблин, предвидена за участие на 500 000 души, както и поклонническото посещение на католическа светиня в Нок, Западна Ирландия, където се очаква да дойдат около 45 000 души. Един от протестиращите - член на групата "Кажи Не на папата", заяви пред вестник "Айриш таймс", че е запазил 800 билета на името на Исус Христос.

Ирландският премиер Лио Варадкар каза пред ирландски медии, че иска в разговорите с Франциск да повдигне въпроса за "реалното безпокойство, с което ирландците гледат на наследството от миналото".

Когато папата кацне в Дъблин в 10:30 ч в събота, ще бъде посрещнат от президента Майкъл Хигинс и ще бъде ескортиран до президентската резиденция "Арас енд Уахтаран" за частен разговор. После ще отиде в Дъблинския замък за среща с Варадкар. По-късно е планирано посещение в Капуцинския дневен социален център за среща с бездомни семейства. Бездомничеството е един от най-острите социални проблеми в Ирландия.

Централен пункт в програмата е събитието на стадиона в дъблинският Кроук парк, където Светият отец ще говори пред 2-часова Световна среща на семействата, с която Католическата църква ще отбележи ролята на семейството. Очаква се там да присъстват около 70 000 души.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама