Може ли певец да счупи стъкло с гласа си?

13:30, 25 авг 18 / Любопитно 25 1172 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Законите на физиката повеляват, че при всеки един човек - когато гласът му звучи на правилната честота и с подходящо усилване може да строши стъкло.

Всички предмети, които ни заобикалят притежават онова, което във физиката се нарича естествена честота или честотата, при която съответния предмет вибрира. Тя е различна при различните предмети. Ако натиснете вилица към чаша за вино, звънливият звук, който тя произвежда е нейната естествена честота.

Ако човешки глас, произведе същата естествена честота, би накарал стъклената чаша да вибрира. Този феномен се нарича резонанс и се получава, защото гласът на певеца размества намиращите се наблизо въздушни частици, които се блъскат в чашата като невидими вълни. Когато гласът минава през усилвател тези вълни стават още по-силни. С достатъчно усилване чашата може да вибрира толкова силно, че да се счупи.

Разбира се, за да стане това е необходимо и условията да са благоприятни - стените на чашата да са тънки, а още по-добре е да са вече напукани, пише LiveScience.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама