Откриха останки от скелет на близо 6 500 години край Суворово

16:00, 24 авг 18 / Култура 25 1407 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Останки на праисторически скелет на близо 6 500 години, керамични съдове и украшения са открити при разкопките край град Суворово. Специалистите проучват терена, на който постройките са били унищожени при пожар. Според археолозите от Варна, една от сградите се е използвала за работилница за производство на керамични съдове, предаде БНТ.

Праисторическото селище е открито през 1983 г, когато е изграден пътят между Суворово и с. Дръндар. Тогава са направени първите изкопи и са открити две жилища. През 2011 г. разкопките на опожареното място се подновяват.

"И вече започваме жилище по жилище да се опитваме да вървим на запад и на север, за да стигнем до укрепителната система, която е ограждала селището от северната му страна", обясни гл. асистент д-р Владимир Славчев.

Целта на разкопките е да се разчисти изцяло селището, за да изяснят повече подробности за бита, техническите знания и умения на древното население, което е живало по нашите земи преди хиляди години.

Праисторическото селище край Суворово е част от една голяма селищна верига, която е обитавала нашето Северно Черноморие преди повече от 6 500 години.

Втора година експедицията се финансира от Министерството на културата. Разкопките ще продължат и през следващата година, когато ще се проучва северната част на селището.

Очаква се археологическите открития да се допълнят с нови предмети, които да разкажат за живота на нашите далечни праисторически предшественици.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама