За гроздето от новата реколта ще има търсене и добра цената

10:30, 25 авг 18 25 1702 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Очакваме сега в сухото време да се налее захарост в гроздето и да приберем една добра реколта, отбелязва пред БНР, Красимир Коев от Агенцията по лозата и виното.

Югоизточна България по- рано през годината не беше пожалена от градушките, има доста поражения върху лозовите масиви в Карнобатския край, в района на Сунгурларе и Славянци. По-малко ще бъде количеството грозде, но в качествено отношение ще бъде на високо ниво, както винаги в този регион. Поне на 90% количествата ще посрещнат нуждите на пазара, тук са големите, модерните предприятия, които в крайна сметка, за да задоволят своите пазари ще направят всичко възможно да осигурят суровина, дори и на по-висока цена, ако трябва и от други региони трябва да се купува грозде, но да задържат имиджа си на качествени производители.

Маврудът наистина настъпва на тези територии. Тук узрява много по-добре отколкото на естественото му местообитание в Асеновград. И световноизвестните мерло, каберне, шардоне, се развиват изключитено добре на тази почва и климат. Няма сорт, за който да се каже, че не може да вирее тук.

Фабрика на открито е производството на грозде. Пръскат хората, обработват. Тази година са рекордните 15 пръскания при средна норма от 6-8 пръскания на лозов масив до гроздобера, за да се опазят от болестите, които идват след дъждовете.

Не очаквайте драстични повишения на цените, защото конкуренцията е голяма, винарите обират негатива, ще предпочетат по-малка печалба. В крайна сметка на тези пазари в момента в който повишиш цените на твоето място се настаняват поне десетина с по-ниски цени.

България е лидер с добро качество и ниски цени. Миналата година 170 хиляди тона грозде прибраха и преработика винарските предприятия. Тази година леко надолу, очаквам 150- 160 да се преработят за производството на около 130 млн. л вино, добави Коев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама