Виж кой говори

13:00, 24 авг 18 25 982 Шрифт:
Ивайло Митков Автор: Ивайло Митков

Взехме заглавието от американската комедия от края на 80-те по две причини. Веднъж, защото в публичната сфера не е важно само какво се казва, но и кой го казва. Важно е и кога го казва, но това е друга тема…

Втората причина е свързана именно с жанра на популярния американски филм. Той някак съвпада с жарна на поредните политически изказвания за българската авиация.

В основата отново е президентът Румен Радев, който тези дни заяви: "В държавите, в които има равнопоставеност, обективност и конкурентност, в момента, в който се изпрати така нареченото RFP спират каквито и да е срещи, посещения и договорки. Единствената възможна среща е тази, на която всички участници заедно получават разяснение и получават еднакъв по обем и съдържание отговор. Ако искаме да бъдем държава, в която да има равнопоставеност, обективност и конкурентност, трябва да се придържаме към тези световни практики.”

С тези си думи президентът показва нерви и донякъде потвърждава съмненията в лобизъм в полза на закупуването на “Грипен” - нещо, за което бе упрекнат още миналата година.

Ако сте пропуснали цялата ситуация около сделката за авиацията, обясняваме накратко.

 


Радев и дясната му ръка - главният секретар на Президентството Димитър Стоянов участваха в подготовката на проекта за закупуване на изтребители като ръководители във ВВС. Миналата година обаче Народното събрание върна стария проект за доработване с мотива, че в него по формални причини се изключва офертата на Португалия и САЩ за втора ръка F-16 заради това, че не се предлагала опция за разсрочено плащане.

По това време Радев силно застъпваше идеята да се купят нови машини "Грипен”. Днес изборът се очертава между “Грипен”-ите и втора ръка F – 16 от Израел или от Португалия и САЩ.

Министерството на отбраната поиска и офети за нови F-16 блок 60 (или 70) и F/A–18E/F Super Hornet, втора ръка F/A–18E/F Super Hornet, нови или употребявани Dassault Rafale (Франция), нови или втора ръка Eurofighter, но те едва ли ще бъдат по възможностите на страната ни.

 


Защо тогава да е проблем да има срещи с потенциалните продавачи? Нормална бизнеслогика. Взимаш оферти, за да прецениш, но всъщност търсиш най-добрите условия. И ако можеш да свалиш още от цената или да вземеш повече за парите, които искат от теб - какво по-хубаво?

На първи поглед - президентът е като малко момченце, което упорито държи да е неговото. Но въпрос на его ли е само това?

Съмненията за прекомерната подкрепа, която Румен Радев оказва за “Грипен” стоят на масата. И вместо той да остави анкетната комисия в Парламента и Министерство на отбраната да се опитат да направят нещата прозрачни и да постигнат максимално добри условия, той продължава (зад паравана на писани или неписани правила и фасадна прозрачност) да установи нещата по даден начин. Който не е задължително да е най-добрият.

Само се замислете за следната хипотетична ситуация - всички производители дават RFP, но изтича информация и “Грипен” (или който и да е друг “приближен” производител) дава най-подходящата оферта. Или подготвя стратегията си спрямо офертите на другите. Това е абсолютно възможна хипотеза в “равнопоставения” сценарий на президента.

 


Той намеква, че има нещо нечисто, а изпълнителната и законодателната власт дават аргументи и търсят решения. Факт, президентът е бивш пилот и притежава експертиза. Но означава ли това, че е единственият експерт в държавата?

 


Продължението на “Виж кой говори” се нарича “Виж кой говори сега”. Време е да сравняваме фактите, думите във времето. Да внимаваме и да четем между редовете. Иначе комедията може да се превърне в трагикомедия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама