По-малко пшеница в ЕС, но с добро качество

09:00, 26 авг 18 25 1370 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Реколтата от пшеница в повечето европейски страни намялва главно заради сушата, но като цяло качеството е добро. Тазгодишната германска пшеница с хубаво качество и добро съдържание на протеини, споделят немските анализатори. В най-големия производител – Франция – културата бе прибрана със светкавични темпове, като жътвата приключи още в началото на август, пише Reuters, цитирана от Агрозона.

Зимната пшеница в Германия ще бъде с 19,9 % по-малко в сравнение със 2017 г., като се очакват 19,2 млн. тона, според земеделските кооперативи в страната. “По-малките количества ще се отразят рязко върху износа на пшеница, като дори самото население може да не бъде обезпечено със собствена продукция. Очакват се Германия да внесе пшеница от страни като Полша, Франция и Чехия.

Във Франция се оказа, че продукцията няма да бъде толкова малко, колкото бяха очакванията. Меката пшеница се оценява на 34 милиона тона, дори малко по-висока, казват търговци. Това е по-малко от миналата година, но спадът е от 2,2 млн. тона, когато реколтата е била в размер на 36,6 млн. тона. Според прогнозите количествата трябваше да са с 3,3 млн. тона надолу.

Франция премина през силни дъждове по-рано през годината. Горещите вълни от лятото също оказаха стрес върху насажденията, въпреки че въздействието им беше много по-слабо отколкото в по-северните държави на Европа. Качеството е като цяло добра, със силно съдържание на протеин и добри вкусови качества, което поставя Франция в добра позиция за износ в сравнение с останалите страни-членки.

Във Великобритания положението отново е с по-малко реколта, но добро качество. „Зимната пшеница продължава да има хубаво качество“, съобщава бордът по земеделие в страната. Външният пазар, който може да регистрират производителите се очаква да е около 13,5 до 14 милиона тона, при миналогодишни стойности от 14,8 млн. тона.

В Полша жътвата завърши, като само малко райони прибират все още реколтата. Фермерите там все още не са започнали да продават, тъй като очакват по-добри цени.

Очаква се продукцията да падне с 12 % спрямо 2017 г. до 9,9 млн. тона.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама