Почина големият български художник Никола Манев

09:51, 26 авг 18 25 1115 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Големият български художник Никола Манев почина в Париж на 77-годишна възраст след боледуване, предаде БНР.

В четвъртък (23 август) се почувствал зле и тръгнал без придружител към местна болница. На прага й той припаднал пред лекарите с мозъчен инсулт, съобщи синът му Александър Манев. По думите му смъртта е настъпила в 22:15 часа българско време.

Никола Манев ще бъде погребан в България, съобщиха от семейството му. На 28 август творецът трябваше да навърши 78 години.

Художникът е роден в Пазарджик на 28 август 1940-а година, отрасъл е в Чирпан, завършва художествената гимназия в София, а през 1962-а година е приет във френската Академия по изящни изкуства, където завършва „живопис“ в класа на проф. Морис Брианшон. Тогава се установява в Париж, в ателие в Ил Сен Луи, но през целия си живот обикаля света и трупа впечатления за своите платна.

Живописецът живее и твори от 45 години в Париж, но остава завинаги свързан с България. През април 2000-а година Никола Манев купува старинна възрожденска къща в Чирпан и я завещава на града заедно с 40 свои картини от различните периоди на творческия си път. Другата стара къща, купена и възстановена с автентични материали от Никола Манев, се намира в същата община, в село Партизанин, където майката на художника е била учителка. Тя е като късче от миналото. Тази чисто възрожденска дейност на художника е почти неизвестна извън Чирпан, защото той не обича да се хвали и самоизтъква. Присъщо за възродителите. За тях е достатъчно, че поддържат живеца на българския дух.

Има над 160 самостоятелни изложби в цял свят и участие в много групови изложби и биеналета. Автор е на над 5000 творби, голяма част от които са притежание на музеи, обществени и частни колекции в над 30 държави.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама