Частните ветеринари готвят протести, ако не им се плати дължимото за имунопрофилактика

13:40, 27 авг 18 25 1246 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ветеринарните лекари с частна практика ще започнат национални протести, ако до края на август държавата не им изплати дължимите суми за имунопрофилактика на животните. Ветеранираните са написали отворено писмо до премиера Бойко Борисов, в което молят за съдействие за решаване на проблемите им, съобщава БНР.

Общо 8 544 600 лева са дължими на ветеринарите за изпълнението на имунопрофилактичната програма на страната. Тазгодишната сума е с 1 милион по-голяма от миналогодишната за същия период. Заработените средства са за първото полугодие до 30 юни, обясни в д-р Димитър Цанков, заместник-председател на Българския ветеринарен съюз.

До момента ветеринарите работят за своя сметка и са в очакване държавата да им се издължи. „Образно казано, ние дотираме по този начин държавата, защото целогодишно работим, но сме приели този начин на работа. Все пак очакваме всичко да ни бъде изплатено в някакви разумни срокове, но това не се получава. Нямаме сигурност кога ще стане това – дали няма да е септември, октомври, ноември, декември – никой не казва“, коментира д-р Цанков.

По договор държавата трябва да възстановява вложените от ветеринарите средства два пъти годишно - през юни и през декември. За тази година обаче плащания все още няма. Средствата са изчислени от Българската агенция по безопасност на храните и предложението е внесено в Министерството на земеделието на 1 август.

Ветеринарите чакат провеждане на заседание на Управителния съвет на Фонд „Земеделие“, където трябва да се гласува сумата. На последното такова обаче това не се е случило. "Възмутени сме, не очаквахме такъв ход, затова прибегнахме до това писмо", каза Димитър Цанков по повод отправеното писмо до премиера.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама