Хашим Тачи: Косово няма да се разделя, няма да има размяна на територии

14:00, 27 авг 18 / Свят 25 878 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В интервю за виенския "Стандарт" президентът на Косово Хашим Тачи заяви, че идеята на "корекция на границите" все още не е била тема на разговорите в Брюксел, съобщава вестник "Данас", пише  БТА, цитирана от БНТ.

Изминаха пет или шест години от началото на диалога със Сърбия. Сега навлязохме във финалната фаза на тези разговори. Досега разговаряхме само за процеса, а не за детайлите. Идеята за корекция на границите е моя, както и идеята за включването на Прешевската долина, и тя не бе тема на разговор с президента Вучич, но ние ще разговаряме за това, заявил Тачи за австрийския вестник.

Тачи посочва, че иска да бъде рационален и въпреки големите разногласия продължаването на диалога е единствената възможност, а без договор Белград и Прищина взаимно ще си пречат на пътя към ЕС. Според Тачи окончателният договор със Сърбия трябва да съдържа взаимно признаване и членство на Косово в международни организации. Според неговите думи Косово ще запази мултиетническия си дух. Тачи констатира, че Косово има добри отношения с всички съседи - Македония, Черна гора и Албания и поради това никой не трябва да се чувства застрашен заради възможно споразумение между Белград и Прищина.

Сръбският президент Александър Вучич се е срещнал във Виена преди началото на срещата на върха в Алпбах с австрийския канцлер Себастиан Курц, европейския комисар по разширяването Йоханес Хан и президента на Косово Хашим Тачи, съобщават белградските медии.

Канцлерът Курц заявил, че за Австрия, която в момента председателства ЕС, приоритети са политиката на разширяване и добросъседство, сигурността и миграцията. Той изразил подкрепа за диалога между Белград и Прищина и посочил, че това е основно условие за влизане в ЕС. Курц заявил, че Австрия подкрепя европейската перспектива на всички страни от Западните Балкани. Вучич заявил, че за Сърбия и региона подкрепата на Австрия е важна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама