Хранителните добавки с омега-3 мастни киселини, каквито се съдържат в рибата и се препоръчват за предотвратяване на сърдечносъдови заболявания, всъщност не предпазват диабетиците от такива проблеми, съобщи АФП, цитирана от БТА.
Учени от Оксфордския университет обхванаха в изследването си 15 000 диабетици без сърдечносъдови заболявания.
Те ги проследиха средно седем години, като на половината даваха капсули с омега-3 мастни киселини, а на останалите - със зехтин.
Случаите с тежки сърдечносъдови инциденти, рак или смърт са приблизително еднакви в двете групи.
Друго изследване от януари 2018 г., обхванало 78 000 души, стигна до извода, че омега-3 мастните киселини не предотвратяват сърдечносъдовите заболявания при хората от рискови групи.
Учени развенчаха добавките с омега-3 мастни киселини
19:10, 28 авг 18
25
2885
Шрифт:
Последни новини

Посрещнете лятото с нов смартчасовник на Apple с до 200 лв. отстъпка от А1
13:06, 06 юни 25 / А1
"Грешници" – тайнственият свят оживява във Видеотеката на A1 Xplore TV
14:53, 05 юни 25 / А1
Специална селекция смартфони с до 80% отстъпка от А1 през юни
12:39, 04 юни 25 / А1
Добави коментар