Задържаха петима за вандализъм в Центъра за деца с аутизъм в Плевен

11:40, 28 авг 18 / Общество 25 423 Topnovini
1

Задържани са петима души, заподозрени във вандалска проява в сградата на бъдещия Център за деца с аутизъм в Плевен. Единственият за Северна България такъв център трябва да отвори врати през октомври в сградата на бившия Дом за деца лишени от родителска грижа „Детелина".

Ивайло Иванов, отговорник за ремонта: „Бяхме изненадани, като видяхме, че там са удари с тесли ли, с брадви ли, с чукове, то се вижда".

Няма откраднати вещи, но е правен опит за палеж. Според Иванов вандалите са знаели, че само в тази част от голямата сграда няма СОТ. От екипа на бъдещия център са категорични, че посегателството няма да ги откаже или да забави ремонтните дейности, съобщи БНТ.

У нас няма статистика за децата-аутисти, но според специалисти разстройствата от аутистичния спектър зачестяват.

Минимум 20 000 лева са необходими, за да отвори врати в началото на октомври разбитият от вандали Център за деца с аутизъм в Плевен.

Средствата са нужни за възстановяване на щетите и за продължаване на започналия ремонт.  

Вандали изпочупиха вратите, шкафовете, прозорците и уредите в новоизграждащия се център Задържани са петима души, но все още не е ясен мотивът за действията им. До момента не е установена кражба.

Идеята за изграждане на центъра е на Владислава Цолова, която е майка на 18-годишен син с аутизъм. Сградата е безвъзмездно предоставена от общината, а средствата за самото изграждане е от дарители.

„Всеки, който иска да помогне, може да се свърже с нас чрез сайта autismtoday-bg.eu, Facebook страницата на „Аутизъм днес”, фондация „Стъпка за невидимите деца на България” и на Центъра за деца с аутизъм в Плевен”, заяви пред bTV Владислава Цолова. 

„В центъра ще се осъществява, както и в София, единственото до момента лечение за деца с аутистично разстройство – поведенческа терапия, която допреди 3 години не съществуваше. Откри се в сграда, предоставена от Столичната община, която също само с помощта на дарения ремонтирахме”, допълни тя.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.