Задържаха петима за вандализъм в Центъра за деца с аутизъм в Плевен

11:40, 28 авг 18 25 1255 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Задържани са петима души, заподозрени във вандалска проява в сградата на бъдещия Център за деца с аутизъм в Плевен. Единственият за Северна България такъв център трябва да отвори врати през октомври в сградата на бившия Дом за деца лишени от родителска грижа „Детелина".

Ивайло Иванов, отговорник за ремонта: „Бяхме изненадани, като видяхме, че там са удари с тесли ли, с брадви ли, с чукове, то се вижда".

Няма откраднати вещи, но е правен опит за палеж. Според Иванов вандалите са знаели, че само в тази част от голямата сграда няма СОТ. От екипа на бъдещия център са категорични, че посегателството няма да ги откаже или да забави ремонтните дейности, съобщи БНТ.

У нас няма статистика за децата-аутисти, но според специалисти разстройствата от аутистичния спектър зачестяват.

Минимум 20 000 лева са необходими, за да отвори врати в началото на октомври разбитият от вандали Център за деца с аутизъм в Плевен.

Средствата са нужни за възстановяване на щетите и за продължаване на започналия ремонт.  

Вандали изпочупиха вратите, шкафовете, прозорците и уредите в новоизграждащия се център Задържани са петима души, но все още не е ясен мотивът за действията им. До момента не е установена кражба.

Идеята за изграждане на центъра е на Владислава Цолова, която е майка на 18-годишен син с аутизъм. Сградата е безвъзмездно предоставена от общината, а средствата за самото изграждане е от дарители.

„Всеки, който иска да помогне, може да се свърже с нас чрез сайта autismtoday-bg.eu, Facebook страницата на „Аутизъм днес”, фондация „Стъпка за невидимите деца на България” и на Центъра за деца с аутизъм в Плевен”, заяви пред bTV Владислава Цолова. 

„В центъра ще се осъществява, както и в София, единственото до момента лечение за деца с аутистично разстройство – поведенческа терапия, която допреди 3 години не съществуваше. Откри се в сграда, предоставена от Столичната община, която също само с помощта на дарения ремонтирахме”, допълни тя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама