Германия обмисля да окаже икономическа помощ на Турция

09:00, 29 авг 18 / Свят 25 1099 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Властите във Федерална република Германия разглеждат възможността за оказване на извънредна финансова помощ на Анкара, тъй като съществуват опасения, че икономическата криза в Турция може да дестабилизира целия регион, пише електронната версия на „Уолстрийт джърнъл“, цитиран от БГНЕС.

Според източници на изданието високопоставени официални лица от Германия и Европейския съюз в момента провеждат консултации по въпроса. Разговорите са все още на начален етап и е възможно да не доведат до решение за отпускане на извънредно финансиране за Анкара.

Разглеждат се два варианта: широк пакет помощи, одобрен от всички страни членки на ЕС или по-ограничени заеми, насочени към оздравяване на конкретни сфери от икономиката.

Берлин се опасява, че икономическите проблеми на Турция и резкият спад на лирата могат да повлияят негативно на икономиките на европейските страни, а също и да създадат допълнителна нестабилност в Близкия изток, а оттам и нова миграционна вълна към Европа.

Основният фактор, който оказва негативно влияние на икономиката на Турция, е напрежението в отношенията със Съединените американски щати, които настояват за освобождаване на протестантския проповедник Ендрю Брънсън. Анкара отказва да стори това, тъй като обвинява Брънсън в подкрепа за терористични организации. В отговор САЩ въведоха санкции спрямо двама министри от правителството на Ердоган и наказателни мита за турските алуминий и стомана.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама