11 правила за поведение на работното място в Германия

19:10, 29 авг 18 / Свят 25 521 Шрифт:
Topnovini

Кратки обедни почивки, шампанско по никое време и поздравяване в асансьора. Тези германски правила на общуването в офиса продължават да впечатляват чужденците.

Вижте 11 правила за поведение на работното място в Германия, представени от Deutsche Welle.

Точността преди всичко

Малко служители в Германия се радват на гъвкаво работно време. От всички останали се очаква да бъдат точни и да не закъсняват за работа. За германците това означава да се появят пет минути преди началото на работния ден. Но ако някой случайно подрани с дест минути, току-виж се оказал пред заключената врата на офиса.

Любезни и в асансьора

Всеки, който работи в многоетажна офис сграда в Германия, познава този навик на хората да се поздравяват в асансьора. Малкият сутрешен ритуал се повтаря всеки път, когато някой се качи в асансьора и понякога е придружен от “довиждане” на излизане. Така германците навярно се пазят от възникването на неловко мълчание.

Строги правила и за кафето

Дойде ли нов колега в офиса, първият му работен ден непременно включва запознанства с колегите, със собствените задачи и... с кафемашината. Ако редовно пиете кафе, трябва да сте наясно какви са навиците и в този “ритуал”. Неписано правило е, например, колегата да приготви кафе за всички и след това на всяка цена да почисти машината.

На "ти" или на "Вие"

Йерархията трябва да се спазва. А тя най-често се изразява чрез езика: дали се използва свойското "ти" или пък официалното "Вие". За да не сбърка, по-добре е човек да се обръща към колегите си с "Вие", докато изрично не му се каже друго. Грешка е също така, ако не информирате шефовете за на пръв поглед незначителни проблеми, които иначе могат да станат и по-сериозни.

Всичко се записва

Средностатистически германецът употребява 250 килограма хартия годишно, което нарежда Германия сред страните с най-високо потребление на хартия. Въпреки че едва ли е трудно да се използва и по-малко хартия, в офисите е прието дори дребните бележки да са в писмен вариант. Писаното слово тежи повече от всичко останало.

Обедната почивка е кратка

За служителите от средиземноморските региони, свикнали на обяд да почиват по 2 часа, кратката 30-минутна пауза на германците е истинско бедствие. Независимо от малкото време, обядът се счита за едно от основните хранения за деня. Любезните германци и тук бързат да се поздравят с “Добър апетит” и “Да ти е сладко!”.

Без сладкиши не може

На работното място има много възможности да се създаде празнично настроение. Ако започвате нова работа, например, можете да донесете сладкиши в офиса, за да почерпите за случая - така имате и чудесен повод да се запознаете с новите си колеги. Сладките изкушения са задължителни и при напускане, при дълго отсъствие от офиса или ако имате рожден ден. Изводът? Сладкишите са винаги добра идея!

Наздраве с шампанско

Сладкишите обикновено се предлагат с чаша ароматно кафе - не и в Германия! В германските офиси е прието да се консумира изстудено пенливо вино, при това независимо от часа! Е, и портокаловият сок също е алтернатива.

Почукай и влез

Ако имате уговорен час с колега, а вратата на кабинета е затворена, правилото в германскиа офис гласи следното: достатъчно е просто да почукате и може да влезете директно. Не е необходимо да чакате изрична покана.

Излетите са част от работната култура

Някои германци строго разграничават работата от личния си живот. Но всъщност нещата не стоят точно така. За да опознаят по-добре служителите си, компаниите често организират съвместни дейности и тиймбилдинги. Участието в подобни мероприятия показва заинтересованост към екипа и фирмата. Хубавото е, че темите, свързани с работата, в тези дни могат да бъдат изключени.

Не всеки ден е празник

Германците имат свой начин да отбележат края на работния ден и даже са измислили специална дума, която показва, че за тях това е повод за празнуване. Те си пожелават "празнична вечер", но това не означава, че всеки ще се втурне към бара, за да празнува. Повечето германци предпочитат да се приберат вкъщи след работа - и особено в петък - ако може по-раничко, за да се насладят на любимата си бира.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама